20190402 UTERITT

Jag red ut på LATINO idag. Det gick bra fram till en tvättlina med kläder som blåste i vinden. Där blev det  tvärstopp. Jag går INTE förbi det där! Tycktes han säga. Men jag är ju lite envisare än hästarna. Han hoppade och studsade, tvärstannade och småstegrade.
 
Men vi lotsade oss förbi det där "spöket" och sen blev ridturen trevligare och trevligare.
Han blev mjukare och lydigare. Så vi avslutade med galoppstarter höger, vänster, höger, vänster.
 
VIZZLA fick träna på cavalettibommar på ridbanan. Omväxlande med galoppstarter och "rollbacks". Hon kämpade på bra.

VÅRENS FÖRSTA START.

 

Vi åkte till Sösdalas ridklubb för att starta upp hästarna efter vinterns långa uppehåll från tävlingar.

 
 
 
Latino fick hoppa avdelning B. Clear Round. Bara för att checka av. Han var lite ovig i första starten 1 m. Men i 1,10 hoppade han lysande! 2 felfria starter kändes som ett gott betyg.
 
https://www.facebook.com/ycarlsson1/videos/10161635107035374/
 
 
 
 
 
 
Vizzla fick hoppa avdelning A i 1,10. Hon hoppade lätt och smidigt, felfritt och kom på 2:a plats!

VÅREN ÄR HÄR!

Vizzla känns starkare än någonsin och hoppar fantastiskt. På söndag är det dags igen. Jag håller tummarna.

ISGATA......

En bild från i höstas. När Ylva hopptränade med INDIRA.
 
Jag längtar till hoppträningarna sätter igång. Så hästarna får blåsa ur sig lite energi.
 
Vi har ISGATA hemma och jag skulle rida 2 idag. Medan grannen tvättade sin traktor med högtryckstvätt. Rolig kombo,  Inte!
 
Först ut var Indira. Hon skötte sig utmärkt. Men hoppade nästan ur skorna en gång, när en hare skuttade upp. Jag klev av och ledde henne en bit. Sen satt jag upp och red vidare. En bra tur.
 
Sen Vizzla. Henne red jag på ängen i tempoväxlingar och i alla gångarter. Hon jobbade bra, men hängde i handen och försökte sticka 2 ggr. Hon har blivit stark på bettet. Eller jag hård i handen?
Inte alls så lyhörd och fin som hon har varit.
Så vi jobbade med det. Galopp, skritt och ryggning om hon inte lyssnar. Snabbt blev hon lyhörd igen och jag var nöjd med passet. Så skulle vi bara skritta av efter passet och passera grannen = tvärstopp!
 
Tänk att det inte gick att gå förbi högtryckstvätten bort från stallet, men plättlätt att passera på väg mot stallet.
Hm?
Men vi kom förbi, för jag är envisare är än hästen. Så det så.
 
 
Fina Vizzla ❤. Jag hoppas vi är igång snart igen.
 
.

LONGERING.

INDIRA och VIZZLA. En bild från i somras.
 
Nu ska hästarna sättas igång igen. Dom har haft lite vintervila.
 
Idag longerade jag 3. Lite lätt. Mest för att dom skulle få röra på sig.
 
PIPPI var pigg, men väldigt lyhörd och arbetsvillig. Som hon alltid är. En klippa.
 
INDIRA visste jag skulle vara laddad och pigg. Men hon skötte sig över förväntan bra. Hon mindes mina kommandon och tog hand om sin bog. I bägge varven. Sen slog det mig. Hur mycket bättre hon rörde sig nu än sist jag longerade henne. Det var nog minst 6 mån. sen sist.
Då var hon trött, trög och hade ingen bjudning alls. Sen blev hon ju behandlad i sitt bäcken. Kanske gjorde det underverk? Fast jag inte har tänkt på det förrän nu.
Nu hade hon en luftig, schvungfull trav. Härligt att se.
 
Sist ut var VIZZLA. Hon gjorde, som hon alltid gör, sitt bästa. Mot slutet visade hon en fin, avslappnad trav med bra påskjut. Kul!
 
Nu ska det bli roligt att bygga upp hästarna inför vårsäsongen.
 
.
 
 
 

OJ! OJ! VAD LÄNGE SEN!

 
Det var en hel evighet sedan jag skrev i bloggen sist.
 
Mycket har hänt, men ändå inte. 2016 var verkligen ett mellanår, utan några större händelser med hästarna.
 
Jo, vi har flyttat till en gård med 6 Ha mark till. Men det saknas stall och ridbana. Så vi får nöja oss med underbara ridvägar i skogen. Det är inte illa.
 
Hästarna är 6 stycken:
VIZZLA VALENCIA LT, född 2008.
LATINO IV, född 2009.
INDIRA GANDHI LT, född 2011.
CIPREA RR "Pippi", född 2012.
ESCO, brun valack, född 2012
och en D-ponny "MOLLY", född 2013.
 
Just nu har dom lite vintervila, för Ylva är i Sälen och åker skidor.
+ att vägarna här är isbelagda.
 
Men jag återkommer med mer info. När vi är på G igen.
 
.
 

IDAG.

I dag hann vi med alla hästarna. Ylva red både Pippi och Indira över bommar i ridhuset. I går red vi ut tillsammans i det härliga vädret. Men idag var det bomjobb på schemat. Jag har tränat PIPPI, från marken. För att vänja henne vid vattenmattan. Hon har tyckt att det varit lite läskigt. Men jag har fått henne att följa mig över den. Så nu var det dags att få henne att hoppa / eller gå över den, med ryttare på ryggen............. Det blev tvärstopp! Men Ylva lotsade henne med lugn över infångarna bredvid. Närmare och närmare vattenmattan. Så styrde hon rakt på. Jag drev lite försiktigt med långpisken så tog hon språnget över. HEJA PIPPI! Så fortsatte dom att hoppa över en bom på marken. Snett igenom ridbanan, över en bom och sen vattenmattan igen. Till sist tyckte hon att vattenmattan var plättlätt. Medan att hålla ordning på tassarna och skutta över bommarna på marken var riktigt jobbigt. Det var ett mycket lyckat ridpass idag. Indira fick göra samma övning. Men för henne var den lättare eftersom hon har hoppat lite mera än Pippi. ------------------------------------- Sen red Ylva TURE medan jag longerade och tränade ponnyn NIXON. Till sist vandrade Ylva (som en levande skrittmaskin) med LATINO. På kvällen red jag lektion för Karin Engström på LATINO. Han skötte sig bra. Jag fick som vanligt jobba hårt för att få till ridningen ordentligt. Men det går framåt. Långsamt men jag får lite beröm i alla fall. En heldag i stallet, som vanligt. .

LATINO IV ❤

Har just ridit lektion för Karin Engström. Jag brukar få mycket skäll för min obalanserade sits. Mina svaga skänklar och för mycket hand. Det är deppigt i längden. Men idag red jag bra. Jag kämpade med att få till mitt säte och inverka bra med skänklarna. Jag fick till det riktigt bra. HURRA! LATINO är ganska stel och okänslig för mina hjälper. Samtidigt som han försöker springa ifrån mig. Varpå jag spänner mig och försöker vinna "dragkampen", samtidigt som jag totalt glömmer att använda skänklarna. Vem har sagt att det är lätt att rida? Men idag mjuknade Latte och jag red med skänklarna. Det var en rolig lektion. En massa koner som jag skulle rida runt och emellan i 5 serpentinbågar +lägga 10 m volter. Ja, det gick faktiskt riktigt bra. .

YLVA ÄR TILLBAKA!

Ylva och PIPPI efter avslutat ridpass. Efter en dryg veckas semester är Ylva tillbaka. Härligt! Allt blir mycket lättare i stallet när man kan dela på jobbet. Vi red TURE och INDIRA samtidigt i ridhuset. Efteråt red vi ut i den underbara vårsolen. Sen red Ylva PIPPI och jag miljötränade den lilla ponnyn som ska tränas till en trevlig barnponny. Jag ledde honom runt i stökig miljö. Jag tömde en skottkärra i ett större flak som står utanför ridhuset. Han, NIXON, är inte alls lika skvättig och rädd längre. I början var han väldigt stressad och rädd av sig. Men han gör fina framsteg hela tiden. Nu kan man dra konstiga saker över hela hans kropp. Prasslande påsar, jackor, slangar, långpiskor och longerlinor.

RIDNING..

 
Jag längtar efter att rida VIZZLA igen. Men hon ska vila lite till. Sen hoppas vi på att kunna sätta igång henne lite försiktigt igen.
Jag får hålla till godo med INDIRA så länge. Det är inte lika roligt att rida henne. Eftersom hon är så grön. Knappt styrbar. Men dom små framstegen som kommer får man glädjas åt så länge. .

DAGENS JOBB.

Ylva har ju semester. Så jag ska mocka och fixa mat till alla hästarna. Det tar lång tid för mig att få allt klart.
Sen ska jag hinna motionera några hästar också.
 
Idag red jag INDIRA, longerade PIPPI och red lektion för Karin Engström på LATINO.
Phu, nu är jag trött.
Ridlektionen bestod av bomjobb, övergångar och galopp. Till sist skulle jag rida en S-kurva i förvänd galopp.
Det blev för svårt för mig. Jag stod upp i fältsists, istället för att sitta ner och bara rida galoppen utan spänningar.
 
Hm, det är bara att träna vidare. Så kanske jag blir bättre så småningom. Men vad svårt det är att rida.
JÄTTESVÅRT!
 
Men så kul!
 
.

HUR GÅR DET?????

VIZZLA vilar efter en vrickning i ett ben. Den leriga hagen frös till och blev jäkligt knölig. Jag tror det hände då.
LATINO glänser och verkar vara i toppkondition.
PIPPI och TURE har varit hos Equiterapeut Camilla Alexandersson. Det behövde dom verkligen. Bägge hade fått en låsning i höger bak. Dom hade lite svårt för höger galopp bägge två.
 
TURE har behandlats 2 ggr. Men han litar inte riktigt på att höger galopp fungerar lika bra som vänster. Man ser att han tvekar lite innan fattningen. Men han har slutat sparka bakut i fattningarna och rör sig riktigt trevligt nu.
Ridningen går också väldigt mycket bättre nu. Idag sa Ylva att hon red bästa ridpasset hittills med honom. Kul!
 
PIPPI ska få en behandling till.
Men hon hade börjat stanna i höger varv i longering och ville inte gå fram i det varvet. Nu fortsätter vi med lösgörande arbete och ett återbesök. Så får vi se hur hon rör sig och hoppar sen.
 
INDIRA och jag har varit på vår första uteritt tillsammans, sen hon fick skor på fötterna och kan gå fram ordentligt.
Jag är så glad att hon håller för allt arbete vi hittar på med henne.
Hon utvecklas för varje dag och jag blir allt tryggare med henne. Vi tränar Western för Petra Meller. Det är jätteroligt!  Ylva tränar hoppning med henne och hon har hopplust och stampar av fint. Vi får se hur det går framöver.
 
Ja, det var en lite blandad rapport från STALL  LT.
 
.
 

DAGENS TRÄNING.

Ylva red TURE. Han har verkligen gjort framsteg. Han blänker och ser ut att må riktigt bra. Han har svårt att fatta höger galopp. Men annars tuffar han på i alla gångarter och travar fint över bommar. Han blir allt mer ridbar för varje gång.
 
Sen red jag LATINO medan Ylva red INDIRA i ridhuset. Det gick jättebra.
Men INDIRA var först alldeles uppspelt och vinteryr. Så vi släppte henne i ridhuset och löslongerade henne. Hon lyssnade och jobbade jättebra. Sen satt vi upp på hästarna och jobbade med lösgörande arbete.
 
På kvällen red jag dessutom lektion för Karin Engström på LATINO. Han behöver gå 2 ggr per dag ibland för att få bättre konmdition. Särskilt så här års när dom står så mycket stilla i hagarna.
 
Det var en mycket bra arbetsdag för hästarna.
 
LATINO IV  "Latte".
 
.
 
 
 

VINTERVILA.

Nej, någon riktig vila har dom inte haft. Men lite jullov under helgerna.
Men nu är det dags att börja skolan igen.
Alla hästarna har ju blivit 1 år äldre på Nyårsdagen.
VIZZLA = 8 år, LATTE = 7 år, INDIRA = 5 år, PIPPI och TURE = 4 år.
 
Ikväll har vi haft ett planeringsmöte med Ylvas tränare. Han bjöd på en fantastisk kinesisk middag. MUMS vad gott!
Ja, man kan inte bara träna och träna. Man måste sitta ner och prata ibland också.
 
Mycket spännande planer på gång inför 2016.
 
De äldre hästarna ska få mer mat och mycket träning. Så dom får bättre kondis och smidighet inför kommande hoppsäsong. Den börjar inte förrän i mars.
PIPPI och INDIRA ska hopptränas och ridas mer. Planen för PIPPI är att visa henne på Kvaliteten i höst.
 
Idag tränade jag INDIRA så här. Men jag hade tänkt longera henne ordentligt. Men ridhuset var fullt med andra ryttare. Så jag fick jobba med kontakt och kommunikation istället.
I morgon kommer en tränare till mig och hjälper mig med INDIRA.
Det ska bli kul.
 
.
 

IDAG.

Idag har jag longerat 3 unga hästar.
 
TURE kämpar med galoppen. Han sitter liksom fast bak och måste sparka bakut med riktig kraft för att komma loss. Han försöker göra allt rätt. Men han fattar vänster galopp i höger varv. Sparkar till och kommer i rätt galopp. Han kämpar verkligen. En så positiv häst.
 
PIPPI behövde komma in i ridhuset och jogga runt utan en massa folk och hinder. Man märkte verkligen att gårdagen hade gjort henne upprörd. Hon behövde andas, frusta och hitta takten. Sen kom folk och byggde hinder igen. Jättenyttigt att det inte gällde henne idag.
 
INDIRA joggade runt och vi jobbade med att balansera upp den inre bogen. Ta hand om din kropp! Hon var jättefin idag.
 
Ett bra träningspass med alla 3. Så nöjd!
 
.