KLOKA ORD:


Hur tränar du och din häst, egentligen?

Detta är kopierat från Tidningen Ridsport's hemsida. Väldigt bra artikel av Sylve Söderstrand, som fler ryttare borde ta åt sig utav :)


Planera din tävlingssäsong Håller du din plan? Eller har du kört på lite för mycket?
För att lyckas bra på tävlingsbanan och ha en hållbar och motiverad häst, är det mycket viktigt att planera långsiktigt. Planera in träning, tävling, vila, uppbyggnad och återhämtning och försöka att hålla planen!
- Jag upplever att de flesta ryttare är bra på planera vinterperioden, men på sommarhalvåret tävlar man bara hela tiden, säger Sylve.
- Helt plötsligt så har problem uppkommit och ingen förstår vad det var som hände.
Det är mycket viktigt att även under den mest hektiska tävlingsperioden ha en plan för vad som ska göras och när. Hästarna måste få både psykiska och fysiska viloperioder och det är viktigt att "backa tillbaka" i träningen och i sitt tävlande då och då. Att träna grunder såsom styrka, lösgjordhet och lydnad. Konditionsarbetet ska redan vara avklarat innan utesäsongen börjar för fullt.

Sätt upp mål
Innan tävlingssäsongen börjar, till exempel vid jultid, är det bra att sätta upp lämpliga tävlingsmål, som sedan plockas ner i träningsmål. Vad ska vara uppnått och när? Vilka tävlingar är nästa säsongs stora mål?
Du ska inte försöka vinna alla klasser utan i stället fundera på vilken som är den viktigaste klassen den här helgen.
Perioden mellan tävling och träning ska också planeras och du bör planera in var "återhämtning" ska ske. Om du inte lägger in pauser regelbundet så bryter du ner i stället för att bygga upp.
- Jag anser att många ryttare glömmer dessa viktiga pauser och kör på tävling efter tävling, tycker Sylve. Om en tävling inte gått så bra som det var tänkt, läggs det till flera. Eller tvärtom, om det har gått jättebra så det läggs en tävling till som kanske till och med är svårare.

Utvärdera regelbundet
Då är det viktigt att man i stället backar tillbaka och kollar upp med planeringen som gjordes innan säsongen. Vad som var realistiska mål då, i stället för att bara köra på.
Naturligvis kan och ska resultatet hela tiden utvärderas, exempelvis vad som sker och om något behöver ändras, men det är skillnad.
Så kom ihåg att kolla din tävlingsplan, utvärdera den regelbundet och stäm av mot prestation och resultat. Är det något som kan göras annorlunda, förbättras eller något som inte har blivit gjort?
Har din häst fått tid för återhämtning? Hur har din träning fungerat på sistone? Har du prioriterat de "viktiga" tävlingarna, eller har du försökt vinna alla klasser under varje tävlingshelg?
Kom ihåg att det inte bara är du som ryttare som behöver motivation, utan även din häst.
Lycka till med din träning!













 
 

Kommentarer
Postat av: Sabina Larsson

Mycket mycket bra skrivet/sagt! :-)
Hoppas det går bra att jag kopierar och lägger det här på min blogg också!

Kram

Svar: Javisst!
Ingrid Carlsson


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0